LAUREA Learning Experiences and Community Building

View Original

Some thought leadership in Dutch - Learning journeys

Persoonlijke leertrajecten

De grootste leer-impact ontstaat indien professionals hun ‘persoonlijk’ leertraject samenstellen/kiezen waarbij a) de gekozen methode aansluit bij hun beste manier van leren en b) de inhoud een echte leernood voor henzelf afdekt.

  • Leernood: dit stelt men vast door een ‘gap analysis’ – dwz: het verschil oplijsten tussen wat de professional nu kan en kent en wat de professional zou moeten/willen kennen en kunnen.

  • Manier van leren: sommige professionals leren het beste door te lezen, te horen, te zien = dit is individueel. Wel algemeen vastgesteld is dat mensen het beste leren door herhaling van het leermateriaal (waarbij kwissen/ bevragingen/ testing&correcting helpt) en indien het leermateriaal het beste aansluit bij een ‘werkelijke’ situatie (bv: een verpleegster leert het beste een naald te prikken door dit uit te testen op een levend dier ipv een video te bekijken).

    • Idealitair wordt dus gestart met een ‘individuele ‘gap’ analyse’ om te bepalen welke individuele leernood ieder lid van jullie doelgroep heeft

    • Idealitair wordt dezelfde content in verschillende formats naar de doelgroep gebracht

    • Idealitair wordt er getest/gekwist en herhaald

    • Idealitair sluiten de ‘digitale’ vormen van leren zo dicht mogelijk aan bij de realiteit (bv: een simulatie van een moeilijk gesprek tussen een eerste lijns zorgverlener en een PZON is best bv. video gebaseerd – eerder dan een tekst in een boek.)

Relevante content

De key tot elk succesvol leerplatform is relevante content. Netflix blijft enkel succesvol indien het blijft investeren in kwaliteitsvolle content.

Mogelijkheden (niet exhaustief) mbt het digitaal brengen van leer-ervaringen naar je doelgroep

-          Live:

o   webinar (beperkte of grote groep, iedereen kan ‘actief’ deelnemen = een seminar waarbij iedereen op een andere plaats zit)

o   webcast (één richting =  een key note of pannel gesprek met het publiek op een andere locatie)

§  bij beiden kan ook slido.com gebruikt worden voor Q&A of kan de tool zelf gebruikt worden. www.goto.com biedt hier een goede oplossing.

§  De ‘resources’ (financieel en menselijk) om dit ‘op te zetten’ kunnen beperkt zijn

§  Indien het beeld en de ‘ervaring’ hoogstand dienen gebracht te worden, kan wel geinvesteerd worden in een samenwerking met video suppliers – die vaak ook een technische oplossing aanbieden om de video the casten naar het publiek.

o   online live training (beperkte of grote groep, iedereen kan actief deelnemen =  een seminarie maar met meer testing/kwissen, delen van leermateriaal, opsplitsen in break-outs, etc).

§  De ‘resources’ (financieel en menselijk) om dit te organiseren zullen uitgebreider zijn.

-          Niet-live:

o   Webcast maar dan zonder de ‘interactieve’ tools. Dit kan een key note zijn, of een tutorial (bv: “how to” video’s)

o   Case study training: learners ontvangen via email één vraag per dag mbt de case (multiple choice) – afhankelijk van hun antwoord krijgen ze ander leer-materiaal voorgeschoteld. Op een tweetal weken doorlopen ze op deze manier een volledige case (elke dag hebben ze dus een ‘micro-learning’ van max een 10 minuten => 10 werkdagen = 100 minuten).

§  De ‘resources’ (financieel en menselijk) die hiervoor nodig zijn, zijn significant – echter, de leerervaring is ook ‘diep’ + eens ‘gemaakt’ is er geen ‘menselijke’ tussenkomst meer nodig.

o   eLearning uitwerken rond bepaalde topics:

§  De ‘resources’ (financieel en menselijk) die hiervoor nodig zijn, zijn significant – echter, de leerervaring is ook ‘diep’ + eens ‘gemaakt’ is er geen ‘menselijke’ tussenkomst meer nodig.

o   Blogs, Case studies, eBooks, Papers, Podcasts, infographics

o   Frequently Asked Questions – de zogenaamde ‘wiki’s’ die bijzonder krachtig geworden zijn

o   “Ask your colleagues”:

§  Basic: Je kunt je vraag indienen, waarna die via email naar de volledige community wordt toegestuurd. Iedereen kan antwoorden door te emailen naar de ‘moderator’ – die de antwoorden verwerkt en dan opnieuw toestuurt naar de ganse community.

§  Er zijn tools die dit process in een ‘platform’ trekken – praktische ervaring leert echter dat mensen ‘liever’ emails krijgen ipv ‘platform’ te bezoeken.